Oproep tot coherent beleid naar een net zero en inclusieve economie

Persbericht The Shift

Gepubliceerd op
17/06/2024

Deel dit artikel

135 bedrijven en maatschappelijke middenveldorganisaties roepen toekomstige regeringsleiders in België en Europa op tot een moedig en coherent beleid die de ingeslagen weg naar een net zero, natuurpositieve en inclusieve economie verderzet.

In een opmerkelijke blijk van eensgezindheid hebben 135 bedrijven en maatschappelijke middenveldorganisaties, allen lid van het Belgische duurzaamheidsnetwerk The Shift, een open brief ondertekend waarin ze toekomstige regeringsleiders in België en Europa aansporen om de ingeslagen weg naar een net zero, natuurpositieve en rechtvaardige economie verder te zetten. Ze benadrukken de maatschappelijke en economische voordelen van de Europese Green Deal en maken duidelijk dat uitstel geen optie is.

Vanuit de bedrijfswereld en het middenveld is er behoefte aan een moedig en coherent beleid om de transitie verder te faciliteren en voor iedereen de vanzelfsprekende keuze te maken. Er is enkel een weg vooruit. Men verwacht een beleid dat ecologische keuzes en investeringen de meest evidente en goedkoopste maakt. Een overheid die de drempels wegwerkt, rechtszekerheid biedt en de transitie naar een duurzame economie ondersteunt. Een transitie die rechtvaardig is en niemand over het hoofd ziet.

De EU Strategische Agenda voor de komende legislatuur dient verder te worden gezet op de ingeslagen koers met een hierop afgestemde Industrial Deal (Antwerp Declaration).

The Shift fungeert sinds 2015 als het Belgische duurzaamheidsnetwerk, uniek in haar soort omwille van de diversiteit van haar leden: bedrijven, middenveld, academische en publieke instellingen. Alle actoren zijn nodig om samen te bouwen aan een nieuwe economie en samenleving. Door organisaties uit diverse sectoren samen te brengen met collega’s, experts en regelgevers maakt The Shift gebruik van de kracht van de hele samenleving om de complexe duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken die men niet binnen de eigen vier muren kan oplossen. Verder vormt The Shift het nationaal contactpunt voor de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en de B Corp beweging.

“Montea heeft de ambitieuze doelstellingen van de EU Green Deal overgenomen. Wij roepen regeringleiders op hetzelfde te doen en beleid te creeren dat ecologische keuzes vanzelfsprekend maakt.” Dirk Van Buggenhout, Chief Sustainability Officer Montea

“Duurzaamheid is een business case en moet ook zo worden beschouwd. Sinds onze duurzame strategie kenden we een onafgebroken duurzame groei.” Peter Garré, Managing Director Bopro

“In onze Vlaamse projecten staat de opvang van jonge vluchtelingen centraal. Vluchtelingen staan in de frontlinie van de klimaatcrisis, velen zijn genoodzaakt weg te trekken uit een omgeving die steeds moeilijker bewoonbaar is. Ook met hen in gedachten moeten we duurzaamheid hoog op de agenda plaatsen.” – Katrien Goossens, Directeur Vlaamse Projecten SOS Kinderdorpen

De ondertekenaars wijzen er bovendien op dat langetermijnbeleid tijd nodig heeft. Niet handelen zou de Belgische economie 5 tot 10 miljard euro per jaar kosten. Tegelijkertijd berekende de Nationale Bank van België dat de macro-economische kosten van de transitie beheersbaar zijn.

Samen geven de 135 ondertekenaars zo een sterk, positief signaal ter ondersteuning van een voortzetting van de EU Green Deal en een hierop afgestemde Industrial Deal.

The Shift

The Shift is een uniek netwerk van 580 organisaties, waaronder bedrijven uit verschillende sectoren en organisaties uit de publieke, academische en non-profitsector. Samen geloven we dat we alleen door onze krachten te bundelen, over verschillende sectoren heen, de transitie naar een netto nul, inclusieve, eerlijke en natuurpositieve economie kunnen versnellen.

theshift.be

Journalisten kunnen terecht bij
Karen Galle - The Shift
karen.galle@theshift.be
+32 485 922 002

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste publicaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Forward thinking to
secure your future,
both financial & societal.

SDG Pioneer

Expertises

Handige links

Word Forward Thinker

Wil je een hoeksteen van onze organisatie worden?

Apply here

Laten we contact houden!

Onze kantoren zijn gevestigd in Gent, Brussel en Parijs.

©2024 Bopro - Legal & Disclaimer - Cookies